Докосването: защо го избягваме?


Ние, хората, нашите тела и души имат нужда от докосване, от ласка, от удоволствие и любов. Не е нито грешно, нито срамно. То е дълбока и естествена потребност. Съществата желаят да получават и да дават любов. Това е всичко.

Но защо се лишават?!

Да, защото ако получат и усетят удоволствието после могат да го изгубят. Вече има риск и това ще причини страдание. А хората не искат да страдат, нали?! 

Не искат да загубят нещо приятно. Не искат да изгубят някого. Затова за някои от нас е по-добре да живеят в самота, отколкото да преживяват болката от раздялата/загубата.

Да, някои от нас мислят точно така.

От там произлиза и пътят на въздържанието от сетивни наслади (брахмачаря). Страданието е сблъсък/допир с неприятното и раздяла с приятното. А не може ли човек просто да осъзнае и приеме, че всичко е непостоянно?! Може, но не е достатъчно нали?

Човек трябва да открие непроменливото, вечното, дълбокото. Океанът. Тогава той лесно приема всички игри на океанските вълни, знаейки че те са временна форма, която Океанът играе.

Да отработиш блокажите в себе си, бариерите, недъгавостите, да видиш смело непостоянството като красота на изменението, познавайки онова, което е Неразрушимо, това е целта на Тантра.

За тази своя цел тантра ползва всички средства. Имаш прово дори да убиеш Буда, ако го видиш, особено ако го видиш в огледалото!

Най-често Тантра стига само до „намек“. Нейното най-голямо оръжие е осъзнаването. Тя не предпочита ти да се отдаваш на нещо, или да потискаш желанията в себе си. Тя иска да разбереш:

Какво искаш?
Защо го искаш?
Кой си ти?

Тантра не те спира да правиш това или онова. Даже понякога те насърчава, ако е нужно, защото тя не вижда проблем в правенето.

Според тантра проблемът е в липсата на осъзнатост. Затова ти казва „Ок, направи каквото искаш но разбери защо го искаш. Разбери кой го прави!. Прави нещата, но имай осъзнатост.“

Ние искаме множество неща и всички те са форми на желанието за живот и щастие. Всички желания са метаморфози на това коренно желание. А защо искаш живот и щастие?

Това е нещото, което Тантра иска да разбереш.

Споделете с приятелите си!