Защо не можем да получим оргазъм по време на секс?

оргазъм

Оргазмът при жената в никакъв случай не става с магическа пръчица. Той е дълбок и сложен процес, в който се преплитат самооценката, нивата на стрес, желанието и доверието в партньора. Има много причини, поради които една жена може да изпитва трудности с постигането на оргазъм. Тук ще споделим няколко причини, върху които си струва да се замисли, плюс най-важното – какво да направим по въпроса!

 

Твърде високи очаквания

 Вероятно сте забелязали как когато очакваме нещо много силно, обикновено това води до разочарование. Същото е и със секса. Когато очакваме точно определено усещане или преживяване, най-често вдъхновено от някой захаросан романтичен филм, обикновено сме твърде фиксирани в това какво „трябва“ да е и пропускаме момента и радостта от това, което вече имаме.

Какво да направим? На първо място преразгледайте вярванията си по отношение на секса. Какво смятате, че трябва да преживеете по време на секс? Смятате ли, че тези вярвания ви пречат да се отпуснете и отдадете на момента и преживяването на момента? Можете ли да подходите към секса с любопитство и без очаквания?

 

Твърде сте напрегнати

Стресът се отразява не само на здравословното ни състояние, но и на удоволствието ни в леглото. Когато сме твърде напрегнати обикновено сме заключени в главата ни, умът ни е тревожен, а тялото – стегнато и сковано. Е, да си го кажем направо, умът не може да получава оргазми. Затова е добре да се научим да се отпускаме повече и да държим стреса под око.

Какво да направим? Опитайте да релаксирате колкото може повече. Много хора използват секса като средство за отпускане, но това не е съвсем добра идея. Опитайте да се отпуснете преди него, за да можете да се насладите пълноценно на усещанията в тялото си. Оргазмът ще дойде след това.

 

Искате да контролирате нещата

Трудността да пуснем контрола е в основата на това, че не можем да получим оргазъм. Контролът идва от нашето его. Когато сме в главата си е трудно да се отпуснем и да преживеем насладата от срещата с другия. Твърде много мислим и твърде малко чувстваме.

Какво да направим? Помислете какво ви дава контрола? Може би се чувствате по-сигурни, в по-голяма безопасност? Какво ще стане ако пуснете контрола? Как ще реагира тялото ви? Сърцето ви? Няма ли да ви стане по-леко?

 

Не можете да се свържете с партньора си

Провалите в свързването с партньора със сигурност се отразяват на начина, по който жената се чувства по време на секс. Ако тя има трудности с доверието и не се чувства свързана с партньора си вероятно няма да успее да се отпусне достатъчно, за да се наслади на сексуалната среща с него.

Какво да направим? Преди всичко изяснете отношенията си с любимия човек. Ако имате проблеми с доверието, решете ги с откровен диалог и споделяне. Също така, важно е да отделите малко време преди секс, в което да се свържете на емоционално ниво. Галете се, шепнете си нежни думи и просто се почувствайте. Често липсата на този момент отдалечава жената от оргазма.

 

Не отделяте достатъчно внимание на … вагината си

Колко внимание отделяте на вагината си? Колко често я гледате? Колко често я докосвате? Колко често й говорите нежни и гальовни думи? Когато пренебрегваме собствената си вагина сякаш я отцепваме от себе си и … я захвърляме в забрава. Как очакваме тя да ни дарява с пълния си оргазмичен капацитет след това?

Това до голяма степен е свързано и със степента, в която жената приема собствената си женственост, както и със степента, в която я отхвърля. Ако отхвърляте вагината си вероятно имате много емоционални блокажи в тази област, които се изразяват с безчувственост и липса на усещания.

Какво да направите? Започнете с това да обръщате внимание на вагината си – как изглежда, как се усеща, хубава ли е? Забележете какво е отношението ви към нея, дали я харесвате или обратното. Забележете какво е отношението ви към вашата собствена женственост. Приемате ли жената в себе си или я отхвърляте?

Много често отхвърлянето на собствената ни женственост вървят ръка за ръка с различни проблеми в интимната област – кисти, вагинални инфекции и т.н. Много е важно тук да се замислим какви са отношенията ни с първата жена в живота ни – нашата майка. Харесваме ли я или обратното? Имаме ли конфликти с нея?

Често конфликтите с майката се превръщат в отхвърляне на жената като цяло, включително и в нас самите. Ако имате неизяснени и проблемни отношения с майка си, препоръчваме ви да се консултирате с психолог или включите в групи за личностно развитие, работещи по тази тематика.

В крайна сметка най-важното е да живеем в мир и хармония със себе си, нали?

Актуални събития

Споделете с приятелите си!